Donderdag 3 januari 2013

Vandaag zag ik op facebook iets voorbij komen over Chia zaad. Ik ben even wat verder gaan neuzen op internet en uiteindelijk heb ik maar besloten om eens naar de gezondheidswinkel in Heerenveen te gaan…..ja ik begin er echt vaste klant te worden met een aantal dingen, hahahahah.

Chia zaad

Zoals je links op de afbeelding kunt zien heb ik dus de Chia zaadjes gekocht. Inmiddels heb ik om het uit te proberen vanavond even een theelepel Chia zaad in een mok gedaan en er kristal water bij geschonken, deze 5 minuten laten staan, misschien wel langer en inmiddels ook al opgedronken. Wat er al gezegd wordt en inderdaad het heeft totaal geen smaak, hahahaha.
Maar gezond is het zo wie zo wel en energie rijk is het ook heb ik gelezen. Voor mij is dus natuurlijk even afwachten wat voor een effect het allemaal zal hebben op mij en natuurlijk weet ik dat ik niet gelijk morgen al moet verwachten dat ik in eens boordevol energie zit en weet ik veel wat allemaal nog meer. Alle uitwerkingen op dingen wat je tot je neemt heeft altijd wel even tijd nodig. En nu natuurlijk dit ook dagelijks in mijn voedingspatroon toepassen op wat voor een manier dan ook. In elk geval heb ik wel enkele website gevonden waar meer info op staat over Chia zaad.

De geschiedenis van chiazaad
Dit zaad genaamd chiazaad is afkomstig van de Chia plant die groeit in Midden Amerika. De Azteken, de Maya’s en de Inca’s kwamen er al lang geleden achter dat het zaad hun kracht gaf en gebruikten het zaad, behalve als rijke voedingsbron, zelfs als geneesmiddel bij allerlei kwalen. Voor de Azteken, Maya’s en Inca’s was het chiazaad zelfs zo waardevol dat het werd gebruikt als betaalmiddel. Daarnaast werd chiazaad ook wel gezien als “lopers voedsel” omdat de boodschappers een hele dag konden rennen dankzij de energie die geleverd werd door de chiazaden. Chiazaad is héél voedzaam! Chiazaad is de rijkste plantaardige bron van Omega 3, nodig voor goede gezondheid en goede hersenfunctie. Daarnaast bevat chiazaad veel vezels, eiwit, calcium, ijzer en andere voedingsstoffen. En zorgt het vooreen derde van de vezels die nodig zijn en geeft het je zink, magnesium en calcium. De bloeddruk verlaagt, cholesterol waardes normaliseren evenals glucose waardes.

Ter vergelijking met andere voedingsmiddelen bevat chiazaad per gram:
8x MEER Omega’s 3 dan zalm
25% MEER Vezels dan lijnzaad
30% MEER Antioxidanten dan blauwe bessen
15x MEER Magnesium dan Broccoli
6x MEER Calcium dan melk
3x MEER IJzer dan spinazie
50% MEER Foliumzuur dan een asperge

Chiazaad Per 100 gr
Calorieën: 490 (2052 kJ) (24%)
Eiwit: 15.6 g (31%)
Totaal gehalte vet: 30.8 g (47%)
Verzadigde: 3.2 g
Enkelvoudig onverzadigd: 2.1 g
Meervoudig onverzadigd: 23.3 g
Omega-3 vetzuren: 17.6 g
Omega-6 vetzuren: 5.8 g
Koolhydraten: 43.8 g (15%)
Voedingsvezel: 37.7 g (151%)
Calcium: 631 mg (63%)
Kalium: 160 mg (5%)
Fosfor: 948 mg (95%)
Zink: 3.5 mg (23%)
Mangaan: 2.2 mg (108%)
Natrium: 19 mg (1%)

Bron: http://www.chiapower.nl/

Chia zaad is afkomstig van de Chia plant uit Midden Amerika. De Azteken ontdekten ruim voor onze jaartelling al datChia Zaad hen kracht gaf, ook gebruikten ze het zaad als geneesmiddel bij allerlei kwalen.
Je zou kunnen zeggen dat Chia Zaad de laatste jaren is herontdekt. Je kunt het rekenen tot het rijtje superfoods.
Chia Zaad is rijk aan vezels, antioxidanten, eiwitten, vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren. Het is super gezond.
Chia zaad is een enorm krachtige bron van gezonde stoffen.
De afgelopen decennia is de populariteit van chia zaad enorm  toegenomen, omdat vakdeskundigen het beschreven als een nieuw soort superfood. Zo helpt chia zaad uw lichaam om water en elektrolyten vast te houden; het vormt als het ware een soort gel in uw maag, en vertraagt de omzetting van koolhydraten naar suikers. Bovendien helpt chia zaad uw lichaam spieren en andere weefsels aan te maken.
Chia zaad is rijk aan eiwitten en helpt calcium te absorberen.
Chia zaad kan tevens gebruikt worden als gel, die dan dient als alternatief voor olie of andere vetstoffen in recepten.
Om deze gel te krijgen, dient men gewoon 90% water en 10% chia zaad te mengen.
De bewoners van Midden-Amerika gebruikten gel van chia zaad op wonden, voor verkoudheid, voor keelpijn, voor maagproblemen, slechte lichaamsgeur, prostaatproblemen, zelfs voor verstopping.
Voor de Azteken was chia zaad een echt krachtvoer.
Ze aten de zaden om hun uithoudingsvermogen te vergroten. De Indianen uit het zuidwesten konden een hele dag rennen op één hand vol chia zaad. gemengd met alleen maar water.
De smaak van Chia zaad wordt omschreven als nootachtig en aangenaam.
De snelste en eenvoudigste manier om chia zaad te eten is om een eetlepel chia zaad in een glas water of sap te roeren en het een minuut of 5 te laten staan, dan nog een keer omroeren en opdrinken.
Chia zaad kan toegevoegd worden aan jam, notenspread, pindakaas, muesli, ontbijtgranen, sauzen, soepen, enzovoorts, als een vervanging voor vet, voor extra energie en beter uithoudingsvermogen en voor een goede smaak.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s