De maan en de betekenis van Pasen

DE MAAN & DE BETEKENIS VAN PASEN

Vrijdag 29 maart 2013

Een prachtige samenstand exact tussen Venus, de Zon en Uranus op 08 graden Ram. Venus maakt ogenschijnlijk een beweging in de lucht van een vijfpuntige ster en vandaag wordt er weer zo’n punt geraakt. Hierbij doet Uranus ook mee en haalt al het goede naar boven van Venus en de Zon. Let op wat er morgen gebeurt, want dat kan een rol gaan spelen in ons leven en wel in positieve zin!

© Annette Kok – Astromedium

PASEN

Met Kerst vieren we de (weder-) geboorte van Christus, de Lichtbrenger. Vanaf dat moment wordt het ieder etmaal iets langer licht, en iets korter duister. Het duurt echter tot na de lente-equinox voordat er in een etmaal meer licht dan duisternis is. En dat vieren we dus met Pasen. Paaszondag valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan volgend op de lente-equinox. Deze viering is daarmee altijd op de Dag des Heren, in afstemming op de cyclus van (Regentes) Luna. We eren daarom naast de zon Helios op zondag: Paaszondag en dus ook de maan Luna op maandag: Paasmaandag.

In het Engels wordt dit feest Easter genoemd, want de triomferende Lichtbrenger verschijnt daar boven de horizon (in het oosten, of in the East in het Engels). Een andere verklaring voor deze naamgeving is dat het stamt van het oude woord Eastre, wat lente betekent. Ook wordt de aanduiding van Passover in het Engels gebruikt, wat van het Hebreeuwse Pesach komt. En daar weer van afgeleid komt het Nederlandse Pasen.

We vieren dan dus dat het Licht de Duisternis (wederom) heeft ingehaald (to pass over in het Engels betekent voorbijgaan of passeren). De viering van dit inhalen vindt in verschillende tradities op verschillende momenten plaats, maar altijd ná de lente-equinox.

© Johan Oldekamp

via https://www.facebook.com/hildeheijn

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s