Het raadsel van de “uitgestelde” koffie

Het raadsel van de “uitgestelde” koffie | Niburu

In een klein café komen een paar mensen binnen die vijf koffie bestellen; twee voor henzelf en drie uitgesteld.

Ze betalen en lopen naar hun tafel en ik vraag mijn vriend, “Wat betekent dat, “uitgestelde koffie?”. Het antwoord is, “Wacht maar, dat merk je zodadelijk wel”.

Na dat antwoord van mijn vriend kijken we nog wat langer naar wie er binnenkomen en hoe ze bestellen.

En zo komen er nog wat meer mensen binnen. Twee meisjes bestellen ieder een koffie, betalen en gaan weer weg. De volgende order wordt gedaan door drie advocaten. Zij bestellen zeven koffie, drie voor hen en vier uitgesteld. Ik ben nog steeds niet veel wijzer en vraag mij nog steeds af wat die uitgestelde koffies te betekenen hebben. Ondertussen geniet ik van de zon en het prachtige uitzicht op het plein voor het café.

Plotseling stapt er een man binnen die er uitziet als een zwerver. Hij loopt naar de bar en vraagt vriendelijk, “ Is er nog een uitgestelde koffie?”.

Het raadsel van de “uitgestelde” koffie | Niburu

Het is een systeem, heel eenvoudig, waarbij iemand vantevoren een kop koffie koopt voor iemand die het niet kan betalen. Je weet dus vooraf niet precies voor wie je bestelt. Het hoeft niet perse een koffie te zijn, het mag natuurlijk ook een andere (warme) drank zijn of een boterham of in sommige gevallen zelfs een complete maaltijd. Deze traditie is begonnen in Napels (Italië), maar begint zich nu razendsnel over de wereld te verspreiden.

Zou het niet mooi zijn als er overal in iedere dorp of stad cafés en/of winkels waren waar men uitgestelde producten kan kopen voor onze minder gefortuneerde medemens? Het zou een prachtig signaal zijn dat mensen ondanks alle ellende die ze misschien zelf meemaken, toch ook nog geven om anderen.

Misschien is het een idee om dit ook te doen voor mensen die dit lezen en zelf een café of een winkel hebben? Ongetwijfeld zullen de klanten het leuk vinden als er een optie is om een kleinigheid te doen voor een ander mens.

En… vele kleine dingen maken één grote.

We hebben inmiddels een opvolgend artikel gemaakt waar we bedrijven oproepen zich aan te melden als ze mee willen doen met het “uitgestelde koffie” principe. Wij publiceren dan de lijst van deelnemende bedrijven op onze website. Aanmelden kan via koffie (apestaart) niburu.co. Doe mee!

via Het raadsel van de “uitgestelde” koffie | Niburu.

De “uitgestelde koffie” is iets dat bij veel mensen een gevoelige snaar heeft geraakt.

Gelukkig, want is het een prachtig initiatief en het laat zien dat wij wel degelijk om elkaar geven.

Ook in Nederland “uitgestelde koffie”

Soms gebeuren er van die dingen die je diep vanbinnen raken. Dat is natuurlijk ook het verhaal van de “uitgestelde koffie”, het op een eenvoudige manier iets doen voor je medemens, zelfs zonder dat je weet wie het is.

Wat ons vooral geraakt heeft is de onwaarschijnlijk grote snelheid waarmee dit bericht door Nederland is verspreid. Tienduizenden hebben dit gelezen en doorgestuurd naar hun vrienden en bekenden. Wij dachten hier op de redactie dat de server zou ontploffen.

Een duidelijker signaal dat mensen wel degelijk om elkaar geven is er eigenlijk niet. In onze huidige maatschappij waar je alleen maar de woorden als “crisis” en “bezuiniging” hoort en veel mensen zorgen hebben, is er dus nog wel degelijk ruimte voor saamhorigheid en de nóg minder bedeelden.

Dat geeft hoop voor de toekomst. Een teken dat als de nood echt aan de man komt, wij er wel degelijk zijn voor elkaar. Dat mensen toch iets meer zijn dan een financiële rekeneenheid in de begroting van de overheid.

Daarom mag dit prachtige idee niet verloren gaan! Als het werkt in Italië en andere landen, waarom zou het dan ook niet hier bij ons in Nederland kunnen werken? Dat het velen aanspreekt is ondertussen wel duidelijk.

Wij willen daarom graag een handje helpen bij de praktische invoering van “uitgestelde koffie” in Nederland. Iedere ondernemer in Nederland die wil deelnemen aan het “uitgestelde koffie” initiatief kan zich aanmelden bij ons.

Wij zullen dan de gegevens van alle deelnemende bedrijven in Nederland publiceren zodat als je zelf ook een “uitgestelde koffie” voor je minder gefortuneerde medemens wilt bestellen, je weet waar je dit kunt doen. Aanmelden van deelnemende bedrijven kan via koffie(apestaart)niburu.co. Vertel de bedrijven waar je van denkt dat ze geschikt zijn hierover en attendeer ze erop dat ze zich hier bij ons op de lijst kunnen laten toevoegen.

Pay it forward en laten we dit tot een succes maken.

Want koffieleuten dat kunnen wij hier in Nederland wel!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s