De geneeskracht van uien

Uien behoren in het dagelijkse menu. Ze zijn niet alleen een goed smaakgever aan allerlei gerechten maar ook erg gezond. Vele maaltijden die in de koekenpan worden bereid beginnen met het fruiten van een uitje. Vaak gebeurt dat in combinatie met het meebakken van knoflook.

Afrodisiac

Bij de oude Grieken was de ui bekend als afrodisiac. In die tijd lette men ook op de vorm van planten en de uienplant ontspringt rechtop uit de ui en komt kaarsrecht boven de grond te staan. Dat impliceert een goede werking voor een erotische belevenis. De theorie dat het uiterlijk van planten iets zegt over de medicinale werkzaamheid heet signatuurleer.

Geneeskruid

Ook in India is de ui al duizenden jaren een geneeskruid. In het antieke Egypte kregen de farao´s uien mee in een grafkamer zodat het makkelijker was de reis naar de volgende wereld af te leggen. De ui was een veelgeprezen en vaak gegeten groente in Egypte. In de Chinese geneeskunde worden uien gebruikt om angina, een pijngevoel in de borst, te bestrijden. Ook worden uien er gebruikt om bacterie-infecties, ademhalings-ziekten (astma) en hoesten tegen te gaan. In Europa werd de ui millennia geleden al gebruikt tegen deze ziekten. Daarnaast is de ui een zeer goed middel om griep en verkoudheid te voorkomen.

Verstopte neus

Als iemand griep heeft en een verstopte neus dan is het goed on uienthee te drinken, rauwe ui te eten en een halve ui op het nachtkastje te leggen gedurende de slaap. De neus blijft dan open en je kunt goed ademhalen.

Polyfenolen in uien

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.

Vitaminen en mineralen

Uien bevatten naast polyfenolen ook vitaminen en mineralen. Het bevat het meeste vitamine C. Verder zit er redelijk wat B6 en B11 in. Het bevat de mineralen molybdeen, mangaan en kalium. Ook bevat het uitje het aminozuur tryptofaan. In vergelijking met andere groente bevat de ui niet veel verschillende voedingsstoffen maar het aantal gezonde polyfenolen is zo hoog dat dit de geneeskracht van ui tot grote hoogten doet opzwepen.

Goed voor het hart

Uien hebben volgens wetenschappelijk onderzoek zich bewezen als zijnde goed voor hart en bloedvaten. Een ui eten verlaagt het risico op bloedklontering waardoor de kans op het krijgen van een hartaanval wordt verlaagd. Als je je concentreert dan voel je na het eten van rauwe ui dat het bloed krachtiger door je aderen stroomt.

Botdichtheid

Uien hebben aangetoond dat ze van invloed zijn op de botdichtheid. Het voorkomt en bestrijdt broze botten. Uien zorgen dus voor stevige botten. Dat is waarschijnlijk extra goed nieuws voor vrouwen die de menopauze achter de rug hebben en die een grotere kans hebben op heupfracturen. Uien geven ook de heupgewrichten meer stevigheid.

Goed voor bindweefsel

De ui is goed voor het bindweefsel in het lichaam. Bindweefsel zijn vezels gemaakt uit eiwitten met de naam collageen en koolhydraten. Er is elastisch bindweefsel wat in bloedvaten, zenuwvaten en spieren zit. Ook zitten er elastische bindweefsels om organen zoals de longen en milt heen. Daarnaast zijn er meer stugge bindweefsels welke om de kapsels van organen en pezen zitten. De ui is dus niet alleen goed voor de botten, maar ook voor het weefsel tussen de gewrichten.

Ui gaat ontstekingsreuma tegen

Reumatoïde arthritis is een ontstekingsreuma. De eigenschap dat de ui goed is voor de gewrichten en de kapsels tussen gewrichten zorgt ervoor dat de kans op reuma verkleind wordt. Uien kunnen ook andere ontstekingen in het lijf tegen gaan. Hiervoor is het vele sulfur dat de ui bevat verantwoordelijk. Onionin A is een sulfur dat macrofaag een cel die witte T-cellen ondersteunt en daarmee het immuunsysteem versterkt, zich beter kan ontwikkelen. De polyfenol onionin A komt alleen in ui voor.

Quercitine in ui

De belangrijkste antioxidant in ui is quercitine. Deze polyfenol gaat de oxidatie van vetzuren tegen. Dat is de belangrijkste reden voor het feit dat uien preventief werken tegen kanker. De ui als antikankermedicijn is ruimschoots onderzocht door de wetenschap. Sommige kankers kennen een verminderd risico om ze te krijgen als je ze eens of tweemaal per week eet. Voorbeelden hiervan zijn strottenhoofdkanker, darmkanker en eierstokkanker. Voor mondkanker geldt dat uien dagelijks gegeten moeten worden om een significant kleinere kans op deze verschrikkelijke ziekte te krijgen. Rauwe ui past prima in een chemokuurondersteunend dieet.

Bacterie-infecties

Uien werken zeer goed tegen bacterie-infecties. De ui werd als medicinaal voedsel honderden jaren terug al gebruikt als ziekteverdrijver. Deze werking wordt door de wetenschap bevestigd. Ui wordt beschouwd als natuurlijk antibioticum. Rauwe ui heeft de eigenschappen om bacteriën in de mond te bestrijden. Cariës wordt door ui onschadelijk gemaakt en uien zijn ook goed tegen bacteriën die het tandvlees aantasten. Uien werken uitstekend voor je natuurlijke mondverzorging gaat toepassen. Gekookte, gebakken of gestoomde ui hebben het bacteriebestrijdende effect aanmerkelijk minder. Rauwe ui wordt meestal over een groene salade gedaan maar het kan ook gecombineerd worden met zelfgemaakte mayonaise.

BRON: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100155-de-geneeskracht-van-uien.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s