Nadenkertje voor hardwerkende mensen – 1000 knikkers

1000 knikkers

Hoe ouder ik word, hoe meer ik geniet van de zaterdagochtend. Ik vind vooral de eerste paar uur van de zaterdagochtend het meest bijzonder.

Ik ga je een verhaaltje vertellen over wat mij een paar weken geleden gebeurde.

Wat begon als een typische zaterdagochtend veranderde in één van de lessen die het leven van tijd tot tijd lijkt uit te delen.

De radio stond aan en ik hoorde een wat ouder klinkende man spreken met een mooie diepe stem. Hij had het tegen iemand over zoiets als “1000 knikkers”.

Hij wekte mijn nieuwsgierigheid en ik luisterde aandachtig naar zijn verhaal:

Jan, je hebt het heel druk met je werk en ze betalen je vast goed. Maar het kan echt niet dat je elke keer zó lang weg bent van je familie. Het is moeilijk te geloven dat een jongeman als jij 60 tot 70 uur per week moet werken om de eindjes aan elkaar te knopen.

Laat me je iets vertellen, dat mij heeft geholpen om me bewust worden van mijn eigen prioriteiten en wat echt belangrijk voor me is:

Op een dag ben ik achter mijn buro gaan zitten en ik begon een beetje te rekenen. Gemiddeld worden mensen ongeveer 80 jaar. Sommigen minder, sommigen meer.

Dus ik vermenigvuldigde: 80 x 52 = 4160. Dat is het aantal zaterdagen dat een persoon gemiddeld heeft in zijn hele leven.

Nu ben ik 60 jaar, vertelde hij. Zo lang heeft het geduurd om hier over na te denken. Dit betekent dat ik al meer dan 3000 zaterdagen heb gehad. Als ik 80 word heb ik nog ongeveer 1000 zaterdagen over om van te genieten.

Ik besloot om naar de speelgoedwinkel te gaan om 1000 knikkers te kopen. Ik nam ze mee naar huis en deed ze in een grote, doorzichtige cilinder. De cilinder zette ik in mijn woonkamer waar ik hem altijd kon zien staan. Vanaf toen heb ik elke zaterdagochtend één knikker uit de cilinder gepakt en weggegooid.

Door me er elke keer weer bewust van te zijn dat het aantal knikkers minder werd, realiseerde ik me weer wat écht belangrijk voor me is, en besloot ik me daarop te richten.

Ik kan je vertellen: er is niets beters dan je tijd hier op aarde minder te zien worden om je te helpen en te motiveren om je prioriteiten te bepalen.

Laat me je nog één laatste ding vertellen vóórdat ik mijn lieve vrouw ga ophalen voor een heerlijk ontbijt. Deze morgen nam ik de laatste knikker uit de cilinder. Ik dacht dat als ik het zou redden tot de volgende zaterdag, dat mij dan wat extra tijd gegeven was.

En het enige wat wij allemaal kunnen gebruiken is een beetje meer tijd.

Het was leuk je te ontmoeten, Jan. En ik hoop dat je iets geweldigs maakt van je leven. Ik ga ervan door en ik hoop je hier weer te ontmoeten. Tot ziens!

Zelfs op de radio kon je een speld horen vallen.

De man had mij veel stof tot nadenken gegeven. Ik wás van plan om te werken die ochtend. Maar in plaats daarvan ging ik naar boven en ik wekte mijn vrouw met een warme kus. “Kom schat, ik neem jou en de kinderen mee om ergens heerlijk te ontbijten.”

“Waar komt dat vandaan?”, zei zijn vrouw met een glimlach.

“Oh, niets bijzonders, het is gewoon een lange tijd geleden dat we samen een zaterdag hebben doorgebracht met de kinderen. En kunnen we dan ook even stoppen bij de speelgoedwinkel? Ik wil graag een aantal knikkers kopen”….

– Auteur onbekend –

via https://www.facebook.com/CHANGEThinkPositive?ref=stream

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s