Vrij Zijn van iets is geen vrijheid

De meeste mensen die vrij willen zijn, willen vrij zijn ván iets… ze willen vrij zijn van bepaalde dingen, van situaties, mensen of gebeurtenissen. Maar de vrijheid die ze hopen te vinden ontstaat niet, want als je vrij wilt zijn ván iets, dan ben je in strijd, in een innerlijke strijd. Je bent dan bezig dingen er uit te gooien en dat is helemaal niet vrij. Vrij zijn ván iets is gedoemd te mislukken en brengt je verder in de illusie van de persoonlijkheid.

Vrij zijn óm iets is een ander verhaal. Vrij zijn om je hart te volgen, vrij zijn om contact met anderen te maken, vrij zijn om het leven in alle glorie te leven. Vrij zijn óm iets zet je in beweging, echter heeft het alleen totaal niets te maken met het vrij zijn ván iets. We denken vaak dat ‘vrij zijn om iets te kunnen doen’ voorafgegaan moet worden door het vrij raken van iets. Maar dat is niet zo, dat is een denkverwarring. Je kunt nooit ergens vrij van zijn, want alles is zoals het is en toont zich op het moment dat het zich wil tonen. Jij kan niet bepalen wat er in je leven is en wat er wel of niet verschijnt. Jij kan niet bepalen wie je tegenkomt op straat, of je wel of niet ziek wordt, of je wel of geen geld om handen hebt. Als je van deze of andere dingen vrij wilt zijn, dan zou je de regie over de hele schepping moeten hebben en dat heb je niet.

Dus jij kunt niet ergens vrij van zijn. Wel kun je er vrij mee zijn. In de acceptatie van de dingen zoals ze zijn en in de directe herkenning van de werkelijkheid van dit moment ontstaat een vrijheid in het leven. Je bent vrij met alles wat zich in jouw leven aandient en de drang om vrij te zijn ván iets verdwijnt. De hoogste vrijheid die je kunt hebben is dat je ziet dat er geen jij is, die ergens vrij van is. Dat vrijheid in zichzelf een illusie is en dan ben je vrij om te doen. En als je vrij bent om te doen, zie je uiteindelijk dat jij het niet bent die het doet, maar dat het het leven zelf is die het doet. Dat is wat bevrijding is.

Vrijheid kun je op veel manieren naar kijken. Er is veel verwarring over wat vrij zijn is. Als je een groep mensen vraagt wat vrijheid is, komen er altijd veel verhalen. Zo en zo ziet vrijheid er uit, of als er dat en dat is ben ik vrij. Maar al die verhalen en voorbeelden sluiten in 99,9% van de gevallen iets anders uit.  Dat is geen vrijheid. Als je zegt: Vrijheid is dat ik altijd blij rondloop, dan ben je dus onvrij om niet blij te zijn. En daarmee ook niet vrij om wel blij te zijn, want vrijheid is meteen voorwaardelijk geworden. Want elk moment dat je dan niet blij bent zeg je: ik ben niet vrij. De voorwaardelijkheid is de illusie. We zijn namelijk altijd vrij. Vrijheid IS… vrijheid is de werkelijkheid van het leven… vrijheid is niet van jou. Onvrijheid bevindt zich in de mind, in de denkgeest, in de aannames, in de gedachten, in het verhaal.

De situaties en gebeurtenissen zijn gewoon daar in je leven. Er gebeurt iets en dan merk je: oh ik wil dat het anders is. Dat ‘anders willen’ geeft je de  onvrijheid in dat moment, niet de gebeurtenis zelf. En als je in staat bent het leven te accepteren en te zien dat het gewoon zo is, dus ook die onvrijheid accepteren en ervaren… dan op een gegeven moment valt het weg. Als vanzelf, omdat iets zich ontspant in de totaliteit van het leven. Iets bewust ervaren, voelen en accepteren is een ondersteunende oefening. Alleen let dan wel op dat je het niet doet omdat je ergens vrij van wil zijn. Want dan werkt het niet. Iets ervaren en accepteren is het werkelijk accepteren en in die acceptatie wordt het transparant.

Alles in het leven is gewoon daar en de hele show van wel willen, niet willen, heen en weer bewegen, ik houd meer van lange mensen dan van korte mensen, en ik heb liever een andere regering, een andere partner, een ander huis…. dat is allemaal gebaseerd op een verhaal, op een idee, op een gedachte. Het zijn illusies, verhalen die je in de greep houden van de afgescheidenheid. De realiteit is dat er nu is wat er is. Als er een verzet is naar de realiteit, komt er onvrijheid. Als er een idee is dat het anders moet zijn, is er onvrijheid. Als er een afkeuring is naar hoe het moet zijn, is er onvrijheid. Ideeën en verlangens kunnen er wel zijn, maar als ze er zijn omdat je weg wilt van waar je nu bent, zit je in de valkuil, in de gevangenis. Dat is zo vaak wat er gebeurt.

Elk verlangen dat ontstaat omdat je van de realiteit weg wilt brengt je dieper in de identificatie met de persoonlijkheid. En daarom geeft het je nooit de werkelijke vrijheid als het verlangen wordt gerealiseerd.

Emilia Hollander

(fragment uit Satsang)

via Vrij Zijn van iets is geen vrijheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s