GEZONDE BLOEMEN

1. Oost-Indische kers

Wat is het? Een erg mooie, makkelijk te kweken eenjarige bloem met vele toepassingen in de keuken. Enkele zaadjes in een pot en je hebt een hele zomer plezier van de bloemen. De plant zou weerstandsverhogend werken en helpen tegen bronchitis.

+ Deze plant is een absolute lust voor het oog: weelderig en met schitterende kleuren in alle tinten tussen dieprood en geel, vaak ook gecombineerd in de bloemen. Ook het matte, ronde, grijsgroene blad is mooi.

– Deze plant is ook van het opdringerige type. De lange uitlopers kruipen alle kanten op. Een beetje ruimte is echt wel nodig.

Kan je ze eten? Eigenlijk is de hele plant eetbaar: de bloemen, de jonge bladeren én de vruchtjes, die je in de plaats van kappertjes kan gebruiken. Alle onderdelen van de plant smaken licht pittig en radijsachtig, en passen goed bij verse kazen en in salades. Ook lekker in de soep, zeker met oosterse ingrediënten als citroengras en kokosmelk.

2. Driekleurig viooltje

Wat is het? Ook dit is een blijvertje: de bloemen bekoren jong en oud door hun fraaie kleurencombinatie. Viooltjes worden ook gekweekt voor parfums. Er zitten stoffen in die een ontstekingswerende, ontgiftende en bloedzuiverende werking hebben.

+ Een mooie plant, makkelijk te houden, zelfs heel makkelijk te zaaien, bloeit van in de lente tot de eerste vorst.

– Helemaal niets! Kies de kleurencombinatie die je het best bevalt.

Kan je ze eten? Ja, dit is zelfs één van de bekendste eetbare bloemen, hoewel het viooltje geen opvallende smaak heeft. Ideaal als bordversiering, in ijsblokjes en om van een suikerlaagje te voorzien. Je kan ze ook laten versuikeren en ze vervolgens op lage temperatuur in de oven te laten drogen, zodat ze langer houdbaar worden. De blaadjes kan je ook snipperen in

salades. Overdrijf daar niet mee: er zitten saponinen in, die je misselijk kunnen maken.

3. Lavendel

Wat is het? Een aromatische plant uit het zuiden, met fel geurende houtige takjes, blaadjes en bloemen. Lavendel is geneeskrachtig en is een uitgelezen ingrediënt van schoonheidsproducten allerhande. Een zakje lavendelbloemen parfumeert je linnengoed en als je het onder je hoofdkussen legt, slaap je als een roos.

+ Lavendel heeft een bedwelmende, kalmerende, zeer aangename geur en is mooi in elke tuin.

– De plant groeit oorspronkelijk op arme, droge gronden en kan bij ons, op onze rijkere bodems, ongewenst groot uitgroeien en houterig worden. Een jaarlijkse diepe snoeibeurt na de bloei is echt een must, anders wordt de plant na enkele jaren foeilelijk.

Kan je ze eten? Lavendelbloesems doen het prima bij alle zoete gerechten: ijs, taart, zuivel. Je kan ze ook in gebak verwerken.

4. Bernagie

Wat is het? Staat ook bekend als komkommerkruid omdat de blaadjes en bloemen een uitgesproken komkommerachtige smaak hebben. De plant is licht geneeskrachtig: aftreksels van de blaadjes worden gebruikt bij infecties en om te gorgelen. Doordat je ervangaat transpireren, doet het de koorts zakken. Volgens de Grieken had de plant ook een opbeurende werking. Bernagie-olie bevat veel GLA (gammalinoleenzuur), een gezond vet dat recent meer in de belangstelling staat.

+ Dit is een mooie en nuttige plant: de felblauwe bloemen zijn opvallend en de hele plant is behaard. Hij is makkelijk in de tuin te houden.

– Helemaal niets, al is ook dit een plant die zich makkelijk uitzaait.

Kan je ze eten? Zowel het blad als de bloemen zijn eetbaar en lekker in salades. Het blad is erg vitaminerijk, de bloemen brengen kleur op je bord. Lekker bij tomaten, aardappelen en kaas. Doe eens een bloemetje in een glas champagne of cava voor een feestelijk effect.

5. Goudsbloem

Wat is het? Een attractieve eenjarige bloem met een vinnige oranje kleur. Behalve als tuinplant wordt goudsbloem gebruikt in de kruidengeneeskunde, vooral dan in huidcrèmes. De geneeskrachtige bestanddelen in de bloemblaadjes verzachten en kalmeren de huid, ontsmetten en helpen genezen. Ook goed bij kloven, aambeien en luieruitslag bij baby’s.

Sterke thee van een stuk of vier bloemen kan je gebruiken om mee te gorgelen bij keelpijn, of drinken bij eenvoudige infectieziekten. In huidzalfjes uit de natuurwinkel zal je vaak goudsbloemextracten terugvinden.

+ Van dit knaloranje word je gegarandeerd vrolijk. Van goudsbloemen in een kuip heb je een hele zomer plezier.

– Als je ze één keer in de border plant, raak je ze nooit meer kwijt: ze kan zichzelf behoorlijk opdringerig uitzaaien.

Kan je ze eten? Ja. Goudsbloemen hebben een peperige smaak en omdat ze zo hevig geel zijn, kan je ze in rijstgerechten gebruiken om de rijst te kleuren. Met enkele lepels aftreksel van de bloemblaadjes kan je gebak of pannenkoeken een mooie gele kleur geven.

Bron: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/13/Lekker-Eten/article/detail/1095305/2010/05/01/Deze-bloemen-maken-je-gezond.dhtml

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s