Salie

SALIE – SMAAKVOL GENEESKRUID

Salvia is een Latijnse naam en betekent geneeskruid. De genezende eigenschappen van salie zijn sinds millennia bekend. Salie is een lekker groen kruid met bijzondere eigenschappen. Zo wordt je geheugen beter van dit groene plantje. Het past goed in een kruidenmengsel. Probeer eens salie over gekookte groenten te doen of doe het in een groentensmoothie.

 

Middeleeuws multimedicijn

In de Middeleeuwen werd salie gebruikt tegen diarree, maagproblemen, longontsteking, leverziektes, nierkwalen, ´s nachts zweten, keelpijn, scheurbuik, menstruatieklachten, ontstoken wonden en verjongingskuren. Het is een magische plant en tovenaars kunnen allerlei wonderlijke dingen uithalen met salie. Het stond genoemd als één van de magische kruiden in het boek liber aggregationes wat aan Albertus Magnus werd toegeschreven, iemand van wie gedacht werd dat het een tovenaar was, maar die toch heilig werd verklaard.

 

Saliemelk en saliethee

Salie groeit oorspronkelijk in landen rond de Middellandse Zee op zonnige berghellingen. De oude Grieken en Romeinen gebruikten salie als medicinale plant en als conserveermiddel voor vlees. Dat salie daar goed voor is wordt bevestigd door hedendaags wetenschappelijk onderzoek. Salie remt de groei van schadelijke bacteriën. De Chinezen hielden veel van saliethee. In de 17e eeuw ruilden Chinese handelaren met Nederlandse handelaren zodat beiden op hun thuismarkt spullen konden verkopen. De Nederlanders kregen 3 kisten Chinese thee voor één kist salie, zo gek waren de Chinezen op dit Europese kruid. In Nederland werd lang saliemelk, warme melk werd met salie verrijkt, gedronken als slaapmiddel. Tot op de dag van vandaag zit salie in biologische tandpasta, het verfrist de mond.

 

Salie barst van vitamine K

Salie zit barstensvol vitamine K. Slechts 4.5 gram is genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) vitamine K. Voor de rest zitten er geen vitaminen of mineralen van betekenis in. Dit smaakvolle plantje dat goed past in een kruidentuin bevat een aanzienlijke hoeveelheid fytonutriënten. Er zitten veel antioxidanten in. Daarnaast is salvia officinalis, zoals de Latijnse naam voluit luidt, goed voor het brein. Het staat op de lijst met belangrijk breinvoedsel.

 

Rozemarijnzuur

Salie is familie van de rozemarijn en munt. De Latijnse naam voor deze familie is labitae. In salie zit net als in rozemarijn, de flavonoïden apigenine, diosmetine, and luteoline. Daarnaast zit er het polyfenol rozemarijnzuur in. Rozemarijnzuur zit in salie, rozemarijn, oregano, citroenmelisse en marjolein. Rozemarijnzuur heeft een ontstekingsremmende werking in het lichaam doordat het moleculen activeert die inwendige infecties te lijf gaan. Deze infecties vinden dagelijks bij iedereen op celniveau plaats. Wanneer het lichaam zich er niet tegen wapent treden er infecties in lichaamscellen op die op den duur kunnen leiden tot diabetes of kanker. Dit magische kruid past daarom in een dieet tijdens de chemokuur. Artrose, aderverkalking en astma zijn voorbeelden van inwendige infectieziekten waartegen salie kan helpen. Rozemarijnzuur is ook een antioxidant. Het bestrijdt de vrije radicalen in het lichaam welke als ze in te grote getale aanwezig zijn ook tot ziektes kunnen leiden.

 

Salie verbetert hersenfuncties

Herboristen weten al lang dat salie het geheugen bevordert. Dit groene kruid behoort tot het krachtvoer voor het denkvermogen. In 2003 is er een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd wat de geheugenversterkende werking bewijst. In een Amerikaans dubbelblind onderzoek werd aan 45 participanten een placebo of een pil met essentiële salie-olie gegeven. Er werden 5 testen afgenomen, elk met een uur of meer tussenpoze. De groep die een saliepil hadden genomen scoorden hoger dan de placeboslikkers. In de kruidengeneeskunde of fytotherapie wordt saliewortel al ruim 1000 jaar gebruikt om de hersenfuncties te verbeteren. Een wetenschappelijk onderzoek door de Britse professor Peter Houghton in 2003 toonde aan dat in saliewortel een stof zit die erg lijkt op stoffen die in het medicijn tegen Alzheimer worden gebruikt. Alzheimer is een ziekte waarvan geheugenverlies het belangrijkste kenmerk is.

 

Eettips voor salie

Salie is lekker over een pizza, omelet en een broodje met Hollandse kaas en tomaat. Het is een uitstekend kruid om in de tomatensaus te doen. Je kunt het gebruiken om een groentensmoothie mee te verrijken. Saliethee is een lekkere en bijzondere thee. Het is een ideaal kruid om zelf kruidenthee te maken. Salie is een prima kruid om over gebakken aardappels heen te doen. Over gekookte groentes is het een verrijking van je maaltijd. Het doet het goed in soepen die gebaseerd zijn op groenten.

 

Salie tegen veroudering

Carnosinezuur is een belangrijk bestanddeel van salie. Het is een sterke antioxidant. Bovendien stimuleert het de aanmaak van glutathion. Dit is een stof die is opgebouwd uit drie aminozuren; cysteïne, glycine en glutaminezuur. Glutathion wordt ook wel een antiverouderingsstof genoemd. In de 10e eeuw waren er al Arabische wetenschappers die zeiden dat je van salie eten het eeuwige leven kreeg. Dat is een goede reden om dit heerlijke smakende plantje tot een dagelijkse voedingsstof te maken.

 

Antibiotica

Salie heeft een sterke antibiotische werking (anti-bacterieel en anti-schimmel zoals bijv. candida). Waterige en alcoholische aftreksels van de bladen worden voor spoelingen en gorgelen gebruikt bij mond-, tandvlees-, kaak- en amandelontstekingen. Een paar druppels vluchtige olie in zout water vormen een goed spoelmiddel voor (geïnfecteerde) wonden en zweren. De thee van salie helpt tegen bloedend tandvlees en keelpijn. Salie zit ook in vele kruidentandpasta’s. Het werkt slijmoplossend bij bijvoorbeeld asmta.

 

Salie vermindert hoesten en kou

Het helpt ook ter voorkoming van een kou op de borst. Neem bij het begin van griep of verkoudheid dagelijks 3 tot 4 koppen thee. Neem bij chronische klachten 2 koppen thee of 3 theelepels tinctuur. Salie helpt ook tegen vermoeidheid voor of na een virusziekte. Een oud middel tegen pijnklachten is het dagelijks kauwen van drie verse bladeren.

 

Salie is opwekkend

Maar ook adstringerend, krampwerend en helpt bij onrustig slapen, leverziekten, om vocht af te drijven, stimuleert en reguleert de galstroom (nuttig tijdens afvallen) en het zuivert het bloed. Salie wordt ook toegepast als versterkend middel (voor het hart).

 

Salie schijnt ook te helpen tegen pijnlijke, knobbelige borsten (raadpleeg bij knobbels in de borsten altijd een arts!), onvruchtbaarheid, verdriet en na miskramen. Salie verminderd ook de lactatie. En het schijnt te helpen bij nervositeit, angstigheid, vergeetachtigheid en verwardheid van oudere, kouwelijke en verzwakte mensen.

 

Gebruik Salie niet tijdens de zwangerschap of bij epilepsie. Gebruik het ook niet tijdens de zwangerschap, de melk wordt er droger van. De in gerechten verwerkte salie is een veilige hoeveelheid en kunt u in deze situaties gewoon tot u nemen.

Bronnen:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/99203-salie-smaakvol-geneeskruid.html

&

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/16125-salie-en-je-gezondheid.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s