De geneeskracht van zonnebloempitten…..

Zonnepitjes kun je uitstekend als detox-middel eten. Zonnebloempitten is dé natuurlijke cholesterolverlager. Pitjes van de zonnebloem zijn supergezond. Ze zitten tjokvol met gezonde vitaminen en mineralen. Allerlei ziektes worden voorkomen als je zonnebloempitten eet. En het is nog lekker ook!

Vitaminen en mineralen

In de zonnebloempit zitten veel vitaminen. Het is vooral rijk aan vitamine E, B, B6 en B11. Daarnaast zitten er veel mineralen in die ultragezond zijn. Mangaan, koper, magnesium, fosfor en seleen zitten er in het zonnebloempitje. Voorts bevat deze pit het aminozuur tryptofaan, wat een prima micronutriënt is om het lichaam in optimale conditie te houden.

De helende kwaliteit van vitamine E

Omdat vitamine E een hele sterke antioxidant werking heeft en de zonnebloempit er veel van bevat, werkt deze pit goed als bestrijder van vrije radicalen in het lichaam. Slechts 60 gram zonnebloempitten is genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine E. De zonnebloempit verlaagt middels vitamine E de symptomen van de volgende ziekten reumatoïde artritis, artrose en astma.

De geneeskracht van de zonnebloempit

Het risico op darmkanker wordt door het eten van zonnebloempitten aanzienlijk verlaagd. Veel andere artikelen melden dat de zonnebloempit goed werkt tegen aderverkalking omdat het LDL-cholesterolgehalte wordt verlaagt. Het is echter een wetenschappelijke mythe dat cholesterol tot aderverkalking leidt. De fytosterolen verlagen het zogenaamd slechte LDL-cholesterol. Boterfabrikanten gaan zo ver dat ze fytosterolen uit zonnepitten onttrekken om het nadien in op boter gelijkende smeersels te verwerken die vervolgens het predicaat ´cholesterolverlagend´ meekrijgen. Deze plantensterolen wordt linolzuur genoemd. Maar deze chemisch verkregen linolzuur leidt niet tot verlaging van de risico´s op hart- en vaatziekten. Beter is het om gewoon de pit zelf op te eten zodat je weer ongestraft lekkere roomboter kunt eten.

Magnesium in zonnepitjes voorkomt tal van ziekten

Zonnebloempitten zijn een uitstekend middel om nervositeit tegen te gaan. Het magnesium dat in de pit zit is zeer goed voor de zenuwen. Het werkt samen met calcium. Wanneer er teveel calcium in de zenuw zit die de zenuwen maar door doet razen, helpt magnesium als calciumblokker de zenuwen weer in balans te krijgen. Voorts is uit een veelheid van studies gebleken dat magnesium helpt om hoofdpijn te voorkomen, bloeddrukverlagend werkt en ernstige astmaverschijnselen tegen gaat.

Seleen uit zonnepitten voorkomt kanker

In het lichaam vindt een voortdurende strijd plaats tussen vrije radicalen die DNA beschadigen en ons immuunsysteem dat DNA-schade weer herstelt. In zonnepitten zit seleen. De eigenschap van seleen is dat het herstelproces na DNA-schade versneld wordt. Wanneer er teveel DNA-schade is dan ontstaan er kankergezwellen. Seleen in de pit van de zonnebloem helpt dus mee om kanker te voorkomen. Er is nog een tweede werking van seleen. Het maakt namelijk ook deel uit van een lichaamseigen enzym dat zeer sterk als antioxidant werkt. Dat is het enzym glutathione peroxidase en het huist in de lever alwaar het vele schadelijke moleculen bestrijdt. Seleen stimuleert op deze manier de detox-functie van de lever.

Culinaire tips voor zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn als je ze mengt met sla. Je kunt ze mengen met sesamzaad, maanzaad en lijnzaad om tot een salade te verwerken. Daarnaast kun je zonnebloempitten gebruiken om een rijst- of pastamaaltijd aan te vullen. Leg gewoon wat zonnebloempitten op je bord voordat je opschept. Een bekende manier om zonnebloempitten te eten is via brood. Biologisch zonnebloempitbrood smaakt erg goed.

Zonnebloempitjes zijn een prima aanvulling in de zelf samengestelde ochtendmuesli. Als avondsnack kun je de pitjes ook eten. Omdat ze zo klein zijn zet je dan een schaaltje pitjes op tafel met een theelepel erin. Vul je hand met een theelepel pitjes en eet ze op. Het is een goede aanvulling bij snackgroente zoals kerstomaatjes. Verder kun je kaasfondue een extra dimensie geven door af en toe wat zonnebloempitjes over je in de fondue gedoopte broodje te doen. Voor dit doel kun je een schaaltje zonnebloem pitjes neerzetten waar iedereen zijn stukje brood doorheen haalt nadat er kaasfondue op zit.

Met dank aan: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/98704-de-geneeskracht-van-zonnebloempitten.html

Advertenties

2 thoughts on “De geneeskracht van zonnebloempitten…..

  1. alle pitten bevatten fytinezuur, het is belangrijk om altijd de pitten te eten met producten die veel vitamine c bevatten,deze stof zorgt voor een gedeeltelijke afbraak van fytinezuur, een beetje fytinezuur kan echter geen kwaad in het lichaam,en zou ook een preventieve werking tegen darmkanker hebben, echter als je elke dag pitten eet,dan krijg je teveel fytine zuur binnen (ook volkoren tarwebrood bevat veel fyteine zuur) en dit zou de opname van bepaalde mineralen kunnen blokkeren (vooral de opname van zink)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s