Je tong is het spiegelbeeld van je lichaam. Hoe ziet jouw tong eruit?

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is je tong het spiegelbeeld van je lichaam en ook Westerse artsen gebruiken de tong als hulpmiddel bij het stellen van een diagnose. Ontdek hier wat je tong je vertelt over je gezondheid!

Voor steeds meer medici is de tong een belangrijk hulpmiddel bij het vaststellen van een ziekte of een kwaal. In Duitsland is de tongdiagnose vrijwel een standaardonderzoek geworden.

Wat vertelt je tong?

Onze tong bestaat uit een mengeling van spieren, en die hebben we nodig om te proeven, kauwen, zuigen, slikken en natuurlijk zoenen! Een gezonde tong is roze, vochtig en zonder tongbeslag. Zie je afwijkingen in de vorm en/of kleur van je tong, dan kan er een verborgen aandoening op de loer liggen.

-TONGBESLAG is doorgaans een teken dat je conditie op een laag pitje staat. Naarmate de temperatuur van je lichaam stijgt, zal ook de dikte en kleur van het beslag toenemen, van wit naar geel, of van groen, naar bruin en soms zwart. Ouderen hebben meer tongbeslag dan jongeren, wat aan een veranderd voedingspatroon kan liggen, maar ook aan een slechte mondverzorging, afname van de speekselproductie of het slinken van het aantal smaakpapillen.

-Heb je veel last van tongbeslag, dan is er vaak sprake van een ONFRISSE ADEM. Als je er niets aan doet, blijven er na het eten voedselresten op je tong achter. Die resten produceren zwavel, met als gevolg dat je een slechte adem krijgt. Twijfel je of je al dan niet een slechte adem hebt, doe dan even deze simpele ademtest: kijk in de spiegel of je tong er beslagen uitziet. Lik vervolgens

aan de rug van je hand en laat het speeksel opdrogen. Ruikt de huid van je hand onaangenaam, dan heb je een onfrisse adem.

-WITTE AANSLAG op je tongrug kan komen door overmatig zoetgebruik, waardoor je weerstand minder wordt. Een goed voorbeeld zijn kinderen. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die overmatig snoepen en veel zoete frisdranken drinken, vaker verkouden zijn dan kinderen die dat niet doen.

-Een WIT-BRUIN BESLAGEN tong wil volgens Chinese artsen zeggen dat je lichaam vervuild is. Afvalstoffen hebben zich opgehoopt, waardoor je spijsvertering ontregeld is.

-Heb je een witbeslagen tong en OVERVLOEDIG SPEEKSEL, dan zou tandsteen de oorzaak kunnen zijn.

-TONGBLAASJES zijn dan weer een indicatie dat er een virusinfectie op de loer ligt.

-Heb je last van een BRANDERIGE TONG? Dan wijst dat doorgaans op een vitamine- en/of mineralentekort, maar het kan ook het gevolg zijn van overmatig gebruik van zuur of heet voedsel. Een branderige tong komt vaak voor bij vrouwen na de menopauze. Artsen hebben echter nog niet kunnen verklaren hoe dat komt.

-Je tong behoort fijnkorrelig van structuur te zijn. Is dat niet het geval, dan is je tong VOLKOMEN GLAD. Een tekort aan ijzer (bloedarmoede) en stoornissen in de leverwerking zijn de belangrijkste oorzaken van een gladde tong.

-Is de zijkant van je tong GEKARTELD, dan kunnen je gal en/of leverfunctie ontregeld zijn.

-Bij een hart- of circulatiestoornis is vaak het PUNTJE VAN JE TONG KNALROOD gekleurd.

-Een ‘SNEE’ MIDDENOP JE TONG zou kunnen wijzen op maagproblemen.

-Heb je een DIKKE, RODE EN PIJNLIJKE TONG, dan zou dat op een verborgen ontsteking kunnen wijzen. Andere mogelijke oorzaken: een traag werkende schildklier of een vitamine B12 of ijzertekort.

-Een ZWART GEKLEURDE TONG is in veel gevallen het gevolg van medicijn- of antibioticagebruik.

Schraap je tong

De bacteriën in de voedselresten op het achterste gedeelte van je tong, produceren zwavel en dat ruikt echt niet lekker. Vooral als je een ruwe tong hebt, blijven er veel voedselresten achter en heb je bovendien meer kans op tongbeslag. Gebruik een tongschraper, die je bij de drogist kunt kopen. Zo ga je te werk:

-Steek je tong zo ver mogelijk uit je mond.

-Plaats de tongreiniger zo ver mogelijk naar het achterste gedeelte van je tong.

-Trek de tongreiniger met lichte druk langzaam naar voren in je mond.

-Herhaal dit enkele malen.

-Reinig je tong tweemaal per dag, ’s morgens en ’s avonds.

-Spoel je mond goed na met mondwater.

-Maak je tongschraper na gebruik grondig schoon.

Deel dit met je vrienden en geef ze de kans ook hun tong te checken!

Bron: goedgevoel.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s