Weer een met beide beentjes op de vloer…

Weer een met beide beentjes op de vloer posting… Want hier communiceren we ook heel wat af… soms gaat het ons makkelijk af en soms zijn er ergens stekels waar we bijna onze band op leeg rijden…

Communiceren is vaak al lastig en echt luisteren en doorvragen schiet er snel bij in. Terwijl goede zorg start met een goede dialoog, als je dan ook nog eens sensitief bent zijn er al een paar valkuilen… hier zijn best ezelsbruggetjes voor… ik pak er een paar uit die je ook terug ziet wanneer je een communicatie training krijgt:

Gebruik LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen. Vat het verhaal kort samen en laat de ander reageren. Vraag door als iets onduidelijk is. Op deze wijze blijf je vasthouden aan het verhaal van de ander zonder dat je neigt tot:

Smeer NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander. Als iets niet duidelijk is, of als je iemand al lang kent, vul je al snel andermans bedoelingen zelf in. Dit voorkom je door na te vragen.

Laat OMA (wat vaker) thuis: Oordelen, Meningen, Adviezen. Als iemand iets vertelt, laat je eigen oordelen, ideeën en adviezen even voor wat ze zijn. Zodat je met een open houding kunt luisteren.

Neem ANNA mee: Altijd Navragen, Nooit Aannemen. Neem niet zomaar aan dat je begrijpt wat iemand bedoelt. Vraag bij twijfel altijd even na of het klopt.

Wees altijd een OEN: Open, Eerlijk, Nieuwsgierig. Sta open voor de ander, geef deze een kans iets uit te leggen en wees oprecht nieuwsgierig.

En last maar zeker ook heel belangrijk!!! je niet DIK: Denk in Kwaliteiten. Zeker bij wat moeilijke gesprekken kijk je al er snel naar wat fout is of gaat. Dat mag, maar geef vooral aandacht aan wat goed gaat.

Wanneer je deze punten voorop zet in je communicatie naar de ander zal je zien dat er ruimte ontstaat voor die ander tot zelfontdekking…

Heb je eigen tips of ervaringen? Voeg ze onderaan toe.

via Sanitatem Vitam 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s