Vrouw & Menstruatie

Een keer in de maand een verplichte periode van 3 tot 7 dagen rust krijgen! Wie wil dat niet? Ik teken hiervoor

De menstruatie….. een geschenk die de vrouw gekregen heeft van moeder natuur. Een proces dat de vrouw helpt zich te ontdoen van mentale en lichamelijk afvalstoffen. Een proces waarbij onreinheid uit het lichaam wordt afgevoerd.

Tijdens de maandelijkse periode wordt het lichaam en het bloed gereinigd. Vrouwen die een goede menstruatie hebben, zullen in principe hierdoor niet tot de diabetici groep behoren.

De vrouw is geschapen ten diensten van haar man, kinderen, familie en omgeving om deze te verzorgen vanuit het hart met zorg en aandacht. Zij creert de rust, gezelligheid, warmte en liefde waarin haar gezin kan groeien en bloeien. Zij heeft een groot intuïtief vermogen, kan tussen de regels lezen, kan haar man tot een succesvolle man maken daar zij intuïtief aanvoelt en ervaart wat goed is voor haar en haar gezin. Zonder haar is het gezin stuurloos. Haar nadeel is dat zij zo kan opgaan in haar verzorging dat zij zichzelf kwijtraakt. Dat zij zichzelf overwerkt en daardoor niet de aandacht kan geven wat zo haar eigen is. Dit maakt haar ongelukkig, want de vrouw wil ondersteunend zijn en als ze dat niet kan zijn wordt ze ongelukkig. Moeder Natuur ondersteunt haar in haar diep verlangen. Maandelijks krijg zij de tijd om bij te tanken, op te laden en energiek weer aanwezig te zijn om haar verlangens te leven.

De menstruatie periode is de periode die Moeder Natuur ingebouwd heeft voor de vrouw als het moment van rust. De hele maand heeft zij veel te verduren en in deze periode kan zij loslaten en afvoeren wat niet bij haar hoort. En voor dit proces hoeft zij niks te doen behalve te rusten. Dit betekent niet verzorgen, niet koken, geen huishouden, geen moeder zijn, geen partner zijn. Alleen zijn wie ze is namelijk Vrouw.

Tijdens een reinigingsproces gebeurt er veel zowel op lichamelijk, emotioneel als geestelijk vlak. Als vrouw herken je waarschijnlijk de gevoeligheid van je lichaam, de vermoeidheid, de irritaties die makkelijker opkomen, je emoties die zich meer laten zien (boosheid, tranen) en dat het je allemaal snel te veel wordt. Al deze symptomen behoren tot een reinigingsproces.

Onze menstruatie is een natuurlijke detox, die ons helpt rein en schoon te blijven. Een verplicht moment in ons leven om los te komen van ons oer oude verlangen om 24/7 beschikbaar te zijn. Onze huidige economie vindt de uitvinding “ 24/7” zijn iets van deze tijd. Wij vrouwen hebben natuurlijk toen gedacht WHAT’S NEW? Wij zijn al eeuwen 24/7 beschikbaar

Om de vrouw te ondersteunen in haar natuurlijk proces, werd in verschillende culturen de vrouw afgezonderd tijdens haar maandelijkse cyclus.

Vanuit een respectvolle en liefdevolle gedachtegoed, verbleef de vrouw in een aparte ruimte zodat zij haar proces in alle rust en liefde kon ervaren. In deze periode werd zij ontzien van al haar verplichtingen. Zij hoefde niet te koken, verzorgen, gemeenschap te hebben en het huishouden te verrichten. Dit werd haar gegund met het doel haar rust te gunnen en haar proces niet te verstoren. In deze traditie zat veel eerbied, respect en waardering voor de vrouw.

Dit natuurlijk proces werd ten diepste geëerd. Destijds was men zich heel goed bewust van de essentiële rol van de vrouw en het doel van haar maandelijkse cyclus.

Als we kijken hoe we tegenwoordig omgaan met dit goddelijk geschenk dan is veel verloren gegaan. De vrouw van vandaag heeft naast de taken die zij – ondanks alle ontwikkelingen – binnenhuis nog steeds heeft ook de taak om buitenhuis te werken. Haar taken zijn verdubbeld en daardoor verzwaard. Gedurende haar maandelijkse cyclus is er niemand die haar ontziet, zowel privé als op het werk niet. Daarnaast is het ook zo dat de huidige vrouw overal bij betrokken wil zijn of onderdeel van wil uitmaken. Ook is het zo dat gemeenschap hebben tijdens de maandelijkse cyclus gewoon geworden is.

Deze leefwijze van druk zijn, arbeid verrichten, stress, gemeenschap hebben gedurende de maandelijkse periode verstoren het proces. De verstoring is terug te zien in het aantal vrouwen die last hebben van een (zeer) pijnlijke en onregelmatige menstruatie cyclus.

Naast een verstoord maandelijks cyclus door onze leefwijze, raakt onze cyclus ook verstoord door de negatieve klank die aan de menstruatie periode toegekend wordt.

Verschillende culturen zien de vrouw als onrein als ze menstrueert. Het lichaam wordt gereinigd en het klopt dat onreinheid naar buiten komt, de vrouw zelf is niet onrein.

Ook wij vrouwen zien de menstruatie periode als een lastig en vervelend moment in ons maandelijks leven. Het weerhoudt ons van allerlei dingen die we willen doen. Het zit ons eigenlijk in de weg. Vanuit de natuur bekeken zitten wij ons proces in de weg waardoor verschillende ongemakken ontstaan. We noemen ons natuurlijk proces on-gesteldheid. Vertaald betekent het niet-gesteld zijn, niet in orde zijn. . Hiermee geven we ook een signaal af.

Als we met zijn allen dit (be)denken dan bekrachtigen wij deze boodschap en gaan er in geloven.

De eerste drie dagen van de maandelijkse cyclus zijn over het algemeen het heftigst. Onder ga gedurende je maandelijkse cyclus geen massages of detox programma’s. Vast niet in deze periode.

Neem je rust gedurende deze periode, eet gezond, eet geen zwaar verteerbaar voedsel, doe dingen die je leuk vindt, til geen zware dingen op, verricht geen zwaar huishoudelijk werk en heb geen gemeenschap in deze periode. Vraag je naasten je te helpen zodat je je zelf kunt ontzien en kunt rusten. Organiseer je agenda zodanig dat in deze periode het zwaartepunt wegvalt. Gebruik geen middelen om je menstruatie uit te stellen of te laten verdwijnen. Je lichaam heeft het nodig om te reinigen. Sta stil bij de vraag: “wat gebeurt er met alles wat er uit moet en niet uit kan? Waar hoopt het zich op? Wat zijn de consequenties ? We kunnen de consequenties niet overzien, maar dat ze er zijn is een feit.

Kies voor biologische katoenen maandverband, vermijd tampons zoveel mogelijk. Kies je wel voor tampons schakel over op biologische katoenen tampons.

Als we bereid zijn de maandelijkse cyclus te zien als een natuurlijk proces ten gunste van onszelf dan zal de acceptatie ervoor zorgen dat onze ongemakken en pijnen gedurende deze periode verlicht worden. Gun het jezelf en wees Moeder Natuur dankbaar voor deze natuurlijke detox.

Enne mannen… geef de vrouw de ruimte in deze periode, wees attent en liefdevol. En als ze boos is, laat haar lekker boos zijn, het staat los van jou als man, het moet er gewoon uit. Laat haar lekker haar hart luchten, blijf staan, hou je rug recht, zeg niks terug, verduur het en hou haar vast. De liefde die zij je dan kan geven maakt het meer dan waard.Een mooie tijd samen.

via Pure Ayurveda.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s