Doelen Stellen

www.facebook.com/KrachtLessen

De meningen zijn weer eens verdeeld; de ene zegt; je mag geen vast omlijnt doel hebben omdat je je zelf daarmee beperkt. De ander zegt juist dat je het nódig hebt een doel voor ogen te hebben, omdat je dan weet waar je naartoe werkt. Persoonlijk ben ik het met de tweede stelling meer eens dan met de eerste, omdat mijn overtuiging is; wanneer je geen doel hebt, je ook niet weet waar je naartoe gaat.

Kijk maar eens met reizen, de meeste mensen bepalen vooraf wat de bestemming wordt. Alleen échte avonturiers gaan op pad met een rugzak en laten gebeuren wat er gebeurd.

Ook een voetbal wedstrijd, basketbal of handbal wedstrijd is zonder doel geen wedstrijd! Je zal nooit kunnen scoren en blijft maar achter de bal aanlopen zonder te weten wat te doen of waar naartoe.

Vandaar dat ik je vandaag bewust wil maken dat het belangrijk is Doelen te Stellen. Veel mensen hebben erg veel doelen. Te veel. Alle wensen lopen door elkaar heen en geen één wens of doel kan uitgewerkt worden naar realisatie, omdat er te veel tegelijk moet gebeuren. Soms zelfs tegenstrijdige dingen.

Geef aan een taxichauffeur maar eens 15 adressen op waar je ‘mogelijk’ naar toe kan reizen…..op een eindbestemming komen gaat dan lang duren of niet gebeuren.. Mits je op een eindbestemming wilt komen welke de taxichauffeur voor je kiest….maar wil je dat in je leven? Dat je anderen laat beslissen welke weg je gaat? Laat je andere mensen aan het roer van je leven staan? Wanneer je dat doet zal je altijd een gevoel hebben rond te dobberen en niet te weten waar je je bevindt. Dat kost je veel energie en maakt je moe.

Een duidelijke richting is niet alleen helder voor je omgeving, maar ook fijn voor jezelf.

Met een bepaald doel voor ogen weet je namelijk gemakkelijker te bepalen of een bepaalde keuze wel of niet in je leven past. Of dat er bepaalde mensen wel of niet in je leven passen.

Ik zal een voorbeeld geven; sporters die naar de Olympische spelen toe werken hebben het doel voor ogen te winnen. Daar doen ze alles voor. En láten ze dus ook heel veel voor. Ze omringen zich alleen maar met mensen die ze kunnen helpen hun doel te bereiken. Een olympische sporter zal je ‘tegen de spelen aan’ niet snel dronken op een feestje tegen komen, of etend, in een fast-food restaurant. Zij zijn gefocust op de prestatie die er aan komt en zorgen dat alles in top conditie is en dat alles met elkaar klopt; lijf, mind en techniek. Wat een discipline! Dat zijn echt duidelijke keuzes die de sporters maken.

Jezelf vergelijken met een topsporter is best leuk! Wanneer je een bedrijf wilt beginnen of een diploma wilt halen, is het een goed idee om jezelf af en toe af te vragen of je met je huidige handelingen, mensen om je heen én gedrag deze prestatie zal kunnen leveren. Soms moet je gewoon nee kunnen zeggen, afscheid nemen van iemand of, juist ja zeggen tegen je juiste beslissingen!!

Om het vanuit een ander perspectief te zien; het gaat het er niet om wat je níet eet, maar wat je wél eet om gezond te zijn.

Met een helder doel in gedachten weet je gemakkelijker wat de juiste beslissingen zijn. Wat daar dan weer zo leuk aan is, is dat er dan ook van alles naar je toe komt om nog gemakkelijker je doel te kunnen behalen. En ja, verleidingen zijn er altijd! Ik noem dat ‘testjes van het universum’.

Deze testjes laten je soms uit de bocht vliegen ja!! Dan is het vaak zo dat je toch niet helemaal goed op je doel gefocust was. En soms zijn de ‘testjes’ er voor om je te laten blijven focussen op je doel, om je de vraag te stellen; is dit écht wat je wilt? Is dit nog steeds wat je wilt? Of wil je bijsturen?

Soms is bijsturen de beste oplossing bij een probleem. Maar verlies nooit je doel uit het oog! Zodra je zo ver gaat bijsturen om anderen te pleasen of je eigen angsten niet aan te gaan, verlies je je doel uit het oog en is dat weer het zoveelste mislukte project. Dat is jammer! Je zelfvertrouwen krijgt daar weer een opdonder van en de volgende keer is het extra moeilijk om een droom, een doel te bepalen voor jezelf. Juist omdat je niet voldoende in jezelf gelooft…en dat is jammer!

Dus; ga eens lekker brainstormen met jezelf. Maak een mind-map of ga met lijstjes aan de slag. Wat wil je? Is er iets wat je wilt bereiken? Heb je een wens? Een droom?

Maak er je doel van, en maak hem helder! Schrijf er zo veel mogelijk over op, plak plaatjes hoe je droom of doel eruit ziet en visualiseer hoe je leven eruit ziet als je je doel hebt bereikt. Kortom; wat wíl je!! En wat wil je nu écht!

Kies om te beginnen een gemakkelijk te realiseren doel. Ga niet gelijk denken in grote villa’s met helikopters of een miljarden business.

Bedenk iets wat dicht bij je ligt en op redelijk korte termijn realiseerbaar is. Wees uiteindelijk dankbaar en super trots op jezelf dat je je doel hebt bereikt. En ga vervolgens, om te groeien, aan de slag met het volgende doel. Blijf focussen! En blijf trots op jezelf! Je kan het! *succes ermee!!

Heb jij vragen, herkenning, ervaring of opmerkingen over dit stuk? Ik lees het graag!

Denk je dat andere mensen ook iets kunnen leren van dit verhaal ? Wil je het dan asjeblieft delen op je FB? Dank je wel!! Xx

Het helpt mij deze kennis verder en gratis te kunnen blijven delen met nog veel meer mensen.

Tot de volgende keer!

Esther Buijs XX

via Kracht Lessen Esther Buijs

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s